Digitaal Platform Spanjestrijders

Het Digitaal Platform Spanjestrijders beoogt – in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam – een zo volledig mogelijke database samen te stellen van de Nederlandse mannen en vrouwen die tussen 1936 en 1939 in Spanje vochten voor het behoud van de Spaanse Republiek, tegen de troepen van generaal Franco, gesteund door fascistisch Italië en nazi-Duitsland.

Naar de Nederlanders in Spanje is nooit uitputtend onderzoek gedaan, de Spaanse Burgeroorlog is in ons land in veel opzichten een vergeten oorlog. De schattingen naar het aantal Nederlanders dat in die oorlog een rol speelde, lopen sterk uiteen. Wij beogen informatie bijeen te brengen waarin een beeld geschetst wordt van de achtergrond van deze veelal vergeten strijders. Wij willen die mensen een gezicht geven, iets over hun leven vertellen.

De database moet minimaal een aantal basisgegevens bevatten, zoals datum van geboorte en overlijden, jaren in Spanje, functie, beroep, politieke achtergrond. Maar daarnaast hopen we van een flink aantal Spanjestrijders een wat vollediger biografie te kunnen publiceren, met verwijzingen naar interviews, literatuur, links naar andere websites e.d. Het uiteindelijke resultaat zal worden vorm gegeven door het IISG en op hun website worden beheerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s