Internationale aandacht

Het project Digitaal Platform Spanjestrijders heeft internationale belangstelling. De afgelopen week hebben mensen uit wel 15 landen onze website bekeken.

Daarnaast is op een van de grootste Spaanse websites over de Spaanse Burgeroorlog en het Franco regime, Búscame en el ciclo de la vida, aandacht aan ons project besteed. Verder is in de blog The Volunteer van de Amerikaanse Lincoln Brigade organisatie (ALBA) een artikel van ons geplaatst.

Het project staat  niet op zich zelf. Er is een breder gedragen behoefte naar een beter overzicht en inzicht wie deze Spanjestrijders waren. In Frankrijk en Italie zijn de organisaties ACER en AICVAS ook gestart met projecten die een overzicht moeten gaan bieden van de Franse en Italiaanse Spanjestrijders. In Duitsland wordt door de KFSR gewerkt aan een ‘biographisches lexicon’ – met zo’n 3500 biografietjes. Hoogleraar Van Doorslaer van het Belgische instituut CegeSoma (Centre for Historical Research and Documentation on War and Contemporary Society) meldde ons dat er zo pas een databank is aangelegd van de ca. 1.500 Belgische vrijwilligers, aangevuld met meerdere honderden buitenlanders die uit België vertrokken zijn. In de Verenigde Staten, Oostenrijk en Zwitserland zijn al eerder soortgelijke projecten uitgevoerd.

Deze context en aandacht is inspirerend voor het team dat nu het Nederlandse project voorbereidt.

Advertenties

One thought on “Internationale aandacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s