Het nieuwe jaar

Spaanse Burgeroorlog

Het nieuwe jaar 2015 is gestart en daarmee beginnen wij officieel ook met het werken aan de database.

Een paar weken geleden is het benodigde bedrag ( 15.455 euro, bijeengebracht door crowdfunding en een subsidie van Stichting Democratie en Media) overgemaakt naar het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Vanaf nu gaan drie studenten meewerken aan de research:

Loran van Diepen, masterstudent geschiedenis aan de UvA. Loran werkt als dienstverlener in het archief van het IISG en loopt stage als recensieredacteur bij het Tijdschrift voor Geschiedenis.

Tim Scheffe, research masterstudent Letterkunde aan de Vrije Universiteit. Voor zijn masterscriptie doet hij onderzoek naar Britse en Nederlandse vrijwilligers. Voor de stichting Spanje 1936-1939 werkt hij mee aan de voorbereiding van de jaarlijkse herdenking bij het Spanje-monument in Amsterdam-Noord

Lennart Bolwijn, bachelor student geschiedenis aan de UvA zal een aantal maanden stage lopen bij het project.

De afgelopen maanden heb ik de inventarisatie opgemaakt van wat er tot nu toe verzameld is over de Nederlandse deelnemers aan de Spaanse Burgeroorlog. Het comité Spanje ’36-’39 (inmiddels omgevormd tot Stichting) beschikte over een lijst van rond de 800 namen, waarvan de bron voor een groot deel nog moet worden geverifieerd. Zelf verzamelde ik de afgelopen jaren veel gegevens tijdens mijn research voor biografieën van Spanjestrijders Fanny Schoonheyt en Bart van der Schelling en voor twee OVT uitzendingen over de terugkeer van de Spanjestrijders in december 1938 – nog te beluisteren op

Het spoor terug. De terugkeer van de Spanjestrijders deel 1.

en

Het spoor terug. De terugkeer van de Spanjestrijders deel 2.

Dit materiaal heeft inmiddels geleid tot een lijst van rond de 650 namen, genoemd in minimaal één betrouwbaar document op grond waarvan met zekerheid kan worden geconcludeerd dat betrokkene tijdens de Spaanse Burgeroorlog ter plekke was.

Intussen hebben al verschillende mensen van uit binnen- en buitenland zeer waardevol materiaal aangeleverd. Dit bracht bijvoorbeeld het verrassende verhaal van Tio Oen Bik boven tafel – zie elders op de site.

Met enige regelmaat zullen we jullie op de hoogte houden van nieuwe ontdekkingen. Graag wil ik nog eens een oproep doen om ons gegevens toe te sturen waar jullie over beschikken – zeker omdat onder de gevers voor het project verschillende familieleden van oud-Spanjestrijders zijn.

Met de beste wensen voor het nieuwe jaar,

Yvonne Scholten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s