Stand van zaken, september 2015

Het platform Spanjestrijders en de 80-jarige herdenking van het begin van de Spaanse Burgeroorlog

Na overleg met het IISG is besloten de ‘officiële’ lancering van het project te doen plaatsvinden eind mei 2016. In juli 2016 herdenken we het begin van de Spaanse Burgeroorlog, dan tachtig jaar geleden.

In samenwerking met de stichting Spanje ’36-’39 gaan we zien wat de mogelijkheden zijn om rond deze gebeurtenis – en rond het project – de maximale publiciteit te genereren.

Het IISG rondt tegen het eind van dit jaar de werkzaamheden aan de website af – daarna behouden we de mogelijkheid om gegevens via inlogcodes steeds toe te voegen.

MAAR: vanaf dat moment, eind 2015, is er ook een ‘beperkte toegankelijkheid’. Dat wil zeggen dat voor al diegenen die op welke manier dan ook hebben meegewerkt aan het project, voor familieleden van de Spanjestrijders en voor de mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de crowdfunding van het project de mogelijkheid bestaat om met een wachtwoord toegang te krijgen tot de gegevens. Wij hopen dan van jullie commentaar, aanvullingen en correcties te krijgen.

De aanvoer van basisgegevens gaat gestaag door en ondertussen beschikken we nu over een stuk of zestig korte levensbeschrijvingen. We hopen er tegen de tijd van de officiële lancering van het project minstens honderd bij te hebben.

Een belangrijke bron van informatie blijft het Nationaal Archief en daar komen steeds nieuwe dossiers ter beschikking. Zo zijn pas onlangs enkele archieven van de Binnenlandse Veiligheidsdienst toegankelijk geworden en die leveren veel informatie op, met name over het herkrijgen van de Nederlandse nationaliteit door de oud-Spanjestrijders. Helaas blijken die gegevens echter ook niet altijd betrouwbaar te zijn: zo kregen we een lijst onder ogen opgesteld door de Amsterdamse politie in 1950 met een dertigtal voor ons nieuwe namen van Spanjestrijders. We dachten al dat we het tot nu toe door ons genoemde getal van 700 namen flink moesten bijstellen maar verbaasden ons er ook over dat we die namen in geen van de andere bronnen waren tegengekomen. De eerste waarvan we in het Amsterdamse bevolkingsregister verdere gegevens vonden, bleek geen oud-Spanjestrijder te zijn maar iemand die in het Vreemdelingenlegioen had gezeten en daardoor zijn paspoort was kwijt geraakt. Het blijft dus zaak om de gegevens steeds weer te controleren en niet van een enkele bron uit te gaan.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s