Deelnemers

Initiatief nemer van dit project is de journaliste Yvonne Scholten. Zij deed de afgelopen jaren onderzoek naar verschillende Spanjestrijders en kwam daarbij o.a. in contact met het Amerikaanse Abraham Lincoln Brigade Archive. Hun website http://www.alba-valb.org/ en dan in het bijzonder de database: http://www.alba-valb.org/volunteers geeft een duidelijk voorbeeld van wat het project beoogt.

Scholten nam twee jaar geleden contact op met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam om te zien of een dergelijke database onderdeel zou kunnen worden van de website van het IISG. Het IISG is één van de belangrijkste documentatie- en onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van de arbeidersbeweging in het bijzonder. Onderdelen van de collectie zijn opgenomen in het prestigieuze Memory of the World Register van UNESCO, dat documentair erfgoed met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld bevat. Daarnaast zocht Scholten contact met de Universiteit van Amsterdam om te zien of studenten ingeschakeld konden worden bij de research voor dit project. In beide gevallen werd enthousiast gereageerd op het idee maar bleek ook al snel dat de financiële middelen ontbraken. Het zoeken naar subsidies heeft de nodige tijd in beslag genomen. De Stichting Democratie en Media zegde een bedrag toe voor de helft van de begroting. Vanaf september 2014 is het budget verder succesvol gecomplementeerd door middel van crowdfunding.

Daarnaast ligt het in de bedoeling bij dit project ook een groter publiek te betrekken. In veel families leven nog verhalen over en zijn documenten te vinden van een (groot)vader of (achter)neef of tante die ooit in die jaren in Spanje waren. We willen contact zoeken met historische websites en met programma’s als OVT en Andere Tijden om een breed publiek te vragen om aanvulling van de gegevens. Het resultaat moet zijn zoveel mogelijk aangevulde biografieën: korte levensbeschrijvingen met nadruk op de rol in de Spaanse Burgeroorlog. Het IISG is bereid deze aanvullende gegevens verder te verwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s