Project

Project Digitaal Platform Spanjestrijders

 

Projectachtergrond

In Amsterdam –Noord staat een monument voor de mannen en vrouwen die in de periode 1936-1939 betrokken waren bij de Spaanse Burgeroorlog.

Er staat deze tekst bij: Aan de Nederlandse mannen en vrouwen die in de Spaanse burgeroorlog meevochten en sneuvelden in de strijd tegen het fascisme. Hun houding van waakzaamheid en verzet blijft een waarschuwing tegen iedere vorm van fascisme voor mensen van vandaag.

Het is een mooi maar nogal onbekend monument. En dat geldt tot op grote hoogte ook voor de mensen waar het om gaat. Wie waren ze, waar kwamen ze vandaan, wat was hun achtergrond? Waarom gingen ze hun leven op het spel zetten in een land waar ze eerder nog nooit een voet gezet hadden? Wat waren hun motieven, wat dreef ze?

Wie vandaag de dag meer wil weten over deze opmerkelijke groep mensen zal lang moeten zoeken. Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis heeft een “Collectie deelnemers aan de Spaanse Burgeroorlog”, bij het Nationaal Archief liggen veel politie- en justitiedossiers, kinderen en kleinkinderen hebben hun eigen archiefjes met krantenknipsels en interviews. Maar een digitaal overzicht ontbreekt.

Wij willen met dit project die mensen een gezicht geven, iets over hun levens vertellen.

Projectdoelstellingen

Het Digitaal Platform Spanjestrijders beoogt – in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam – een zo volledig mogelijke database samen te stellen van de Nederlandse mannen en vrouwen die tussen 1936 en 1939 in Spanje vochten voor het behoud van de Spaanse Republiek, tegen de troepen van generaal Franco, gesteund door fascistisch Italië en nazi-Duitsland.

Naar de Nederlanders in Spanje is nooit uitputtend onderzoek gedaan, de Spaanse Burgeroorlog is in ons land in veel opzichten een vergeten oorlog. De schattingen naar het aantal Nederlanders dat in die oorlog een rol speelde, lopen sterk uiteen. Wij beogen informatie bijeen te brengen waarin een beeld geschetst wordt van de achtergrond van deze veelal vergeten strijders. Wij willen die mensen een gezicht geven, iets over hun leven vertellen.

De database moet minimaal een aantal basisgegevens bevatten, zoals datum van geboorte en overlijden, jaren in Spanje, functie, beroep, politieke achtergrond. Maar daarnaast hopen we van een flink aantal Spanjestrijders een wat vollediger biografie te kunnen publiceren, met verwijzingen naar interviews, literatuur, links naar andere websites e.d. Het uiteindelijke resultaat zal worden vorm gegeven door het IISG en op hun website worden beheerd.

Projectorganisatie

Voor dit project is er overleg geweest met het IISG en met de Universiteit van Amsterdam. Het idee is om twee stagiaires van de Universiteit van Amsterdam elk drie maanden lang te betrekken bij het onderzoek en de digitalisering, onder leiding van en met hulp van het IISG. Het onderzoek wordt begeleid door Yvonne Scholten die al enige jaren onderzoek doet naar de Nederlandse vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog.

Projectfinanciering

Het zoeken naar subsidies heeft de nodige tijd in beslag genomen. De Stichting Democratie en Media zegde een bedrag toe voor de helft van de begroting. LogoDemocratieEnMediaAanvragen bij andere fondsen werden afgewezen. Daarop is vanaf september 2014 dus de inmiddels succesvolle crowdfunding gevolgd. Dat initiatief werd van harte gesteund door het Comité Spanje 1936-1939. Het Comité organiseert de jaarlijkse herdenkingen bij het Spanje monument in Amsterdam Noord en onderhoudt de contacten met familieleden van oud-Spanjestrijders.

Projectplanning

Het onderzoek richt zich op verschillende grote archieven in Nederland, waaronder het IISG, het Nationaal Archief, verschillende regionale archieven. Daarnaast zal de research bestaan uit literatuur onderzoek, internet research, ihb het raadplegen van sites als Delpher ( historische kranten site van de Koninklijke Bibliotheek) en die van de vooroorlogse inlichtingendiensten.

De researchperiode zal lopen van januari tot april 2015; in die periode zullen de gegevens worden verwerkt door het IISG en zal het eerste resultaat openbaar worden gemaakt.

5 thoughts on “Project

  1. Leuk dit initiatief hopelijk wordt ie heel mooi en informatief.
    Succes wim de klonia

    PS is het dan ook mogelijk om oud Spanje strijders op te zoeken?
    BV info over mijn vader?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s